Nederlands
/


  
 2006 Nanine Linning            2008 (W)EDGE
 'Cry Love'
  
2007 Leine en Roebana              2007 Anouk van Dijk
'Footnote'                                    'Situations'

   
 2007 Choreografen-              2008 Emio Greco PC                
 concours                                '[purgatorio] POPOPERA'        


2005 Introdans
'Sechs Tänze'

 
2009 Gotra Ballet                     2010 Het Nationale Ballet
'5mb'                                         'Vaslav Nijinsky'

2011 Keihard Kijken [jpg]  2011 Premiere Insomnia Muhanad Rasheed foto Antoinette Mooy [jpg]
2011 Meekers                                     2011 Muhanad Rasheed 
'Polly & Morph'                                     'Insomnia'Nederlandse Dansdagen 2011

Op 7, 8 en 9 oktober 2011 vond de 14e editie van festival de Nederlandse Dansdagen plaats in Maastricht. De theaters toonden onvergetelijke voorstellingen van uiteenlopende dansstijlen. Met vele uitverkochte voorstellingen, meer bezoekers dan ooit en een opblaasbaar theater op het Vrijthof, was het weekend bijzonder succesvol te noemen. 

Programma
campagnebeeld 2011 kleinlogo [jpg]Het programma van dit jaar werd wederom samengesteld door de vaste redactie van de Nederlandse Dansdagen. Met het doel de persoonlijke werelden van danskunstenaars te openen voor het publiek, selecteerden Klaas Backx, Bregje Maatman, Piet Menu, Peggy Olislaegers en Jerry Remkes bijzondere en uiteenlopende voorstellingen.

In dit spannende en diverse programma waren energieke choreografieën te zien zoals Alpha Boys van Club Guy & Roni, you PARA l DISO van Emio Greco l pc, GAP van LeineRoebana en ZOUT van Conny Janssen Danst. Ook beleefde Insomnia van Muhanad Rasheed, en Minos van Juanjo Arques van het Nationale Ballet hun premières. Choreografieën van Het Nationale Ballet, Scapino Ballet Rotterdam en Danshuis Station Zuid sierden het feestelijke Gala van de Nederlandse Dans.

Naast grote namen in de dans waren er ook grote namen uit de toneelwereld vertegenwoordigd, zo was Hondsdagen van het Ro Theater te zien. Dit jaar stonden vele dansvoorstellingen voor jong en oud op het programma. Dans, theater en menselijke relaties kwamen samen in o.a. Couple-Like #2 van Keren Levi en Ugo De Haes, Keihard Kijken van Tabea Martin en Polly & Morph van Paul Selwyn Northon geproduceerd door Meekers. Het gevarieerde aanbod van dans werd zeer enthousiast ontvangen door het publiek en vormde een mooie afspiegeling van de Nederlandse dans.


Lichtjaren. Jong en oud ontmoetten elkaar in het project Lichtjaren. Getalenteerde jonge makers creëerde duetten voor  gerenommeerde professionals en jonge Limburgse danstalenten. Amy Gale (1948, oud danseres, choreografe en oprichter Dansateliers) danste samen met Sofie Konings (1997, vooropleiding dans Maastricht) in een duet van Alida Dors en stond Luc Boyer (1935, mime-speler/acteur en regisseur) samen met Bart de Leeuw (1998, vooropleiding dans Venlo) in een duet gemaakt door Catoke Kramer. De duetten werden getoond in een in het oog springend opblaasbaar theater midden op het Vrijthof: het Mobiele Danshuis van Danshuis Station Zuid. De voorstellingen trokken een breed publiek. Ook de bijbehorende expositie die in een kleiner opblaasbaar theater op het Vrijthof te zien was trok veel bekijks. In de expositie Lichtjaren waren foto’s van de Britse fotografe Lara Platman te zien, die de eerste ontmoeting van de duo’s vastlegde met de camera.


Programma extra 

Naast de voorstellingen in de theaters waren er meetings, tentoonstellingen, workshops, masterclasses en films te bezoeken.Voorafgaand aan het festival bood het tweedaagse congres Moving Meetings ruimte aan de dialoog tussen dansprofessionals, danspubliek, marketeers en nationale en internationale dansprogrammeurs. Voor de meeting De wereld aan je voeten over jeugddans schreven Erik Kaiel, Arthur Rosenfeld, Moos van den Broek, Gerhard Verfaillie en Nico de Vos een aantal columns. Anouk van Dijk en Jerry Remkes, Alize Zandwijk, Hildegard De Vuyst en Nico de Vos droegen met hun columns bij aan de meeting Uitgesproken en discussieerden de deelnemers over het thema ‘dans en theater’. Tegelijkertijd waren deze thema’s ook terug te zien in exposities en voorstellingen, waaronder een masterclass van Ann Van den Broek die toneel- en dansstudenten bij elkaar bracht. 


Foto-exposities en filmbeelden waren ook dit jaar weer op verschillende plekken door de stad te zien zoals de TIN Foto-expositie Dans In De Stad. Het Theater Instituut Nederland gebruikte de hele stad Maastricht als expositieruimte. Belangrijke foto’s uit de Nederlandse dansgeschiedenis waren te zien in verenigingsgebouwen, bibliotheken, kroegen en op straat. BodyTalks van Viewmaster en Cinedans toonde bijzondere kunstwerken van belangwekkende kunstenaars en jong talent. In totaal waren door de gehele binnenstad van Maastricht in diverse etalages 18 videokunstwerken te zien over dans en non-verbale communicatie met beeldverhalen. De filmpjes van de One Minute Dance Contest waren te bekijken in de Foyer van het Theater aan het Vrijthof en de Bijenkorf vormde het decor van het gratis te bezoeken dansduet Koffie Verkeerd van Joost Vrouenraets en van de expositie van de dansfoto’s van Antoinette Mooy.


Dansprijzen

De Nederlandse Dansdagen was ook dit jaar het moment voor de uitreiking van een aantal bijzondere prijzen. De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht, die gaat naar de meest veelbelovende choreograaf van het jaar, werd gewonnen door Joeri Dubbet.Tijdens het Gala van de Nederlandse Dans werden de Zwanen, VSCD-dansprijzen, uitgereikt. De Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie ging naar Jurgita Dronina voor haar rol in The Sleeping Beauty van het Nationale Ballet. De Zwaan voor beste dansproductie werd gewonen door Dansgroep Amsterdam voor de choreografie Trip en masse van collectief White Horse. Ton Lutgerink ontving een Gouden Zwaan voor zijn prominente rol in de ontwikkeling van de Nederlandse dans. Als afsluiter van het festival won Emio Greco l PC de Dioraphte Dansprijs voor de internationale potentie van de voorstelling you PARA | DISO.

Nederlandse Dansdagen gemist?

Heeft u de Nederlandse Dansdagen 2011 gemist? Geen nood! Mediapartner NTR bracht in de televisie-uitzending NTR Podium gedetailleerd verslag uit van de 14e editie van het festival. Wilt u de volledige uitzending bekijken? Klik dan hier