Nederlands
/


  
 2006 Nanine Linning            2008 (W)EDGE
 'Cry Love'
  
2007 Leine en Roebana              2007 Anouk van Dijk
'Footnote'                                    'Situations'

   
 2007 Choreografen-              2008 Emio Greco PC                
 concours                                '[purgatorio] POPOPERA'        


2005 Introdans
'Sechs Tänze'

 
2009 Gotra Ballet                     2010 Het Nationale Ballet
'5mb'                                         'Vaslav Nijinsky'

2011 Keihard Kijken [jpg]  2011 Premiere Insomnia Muhanad Rasheed foto Antoinette Mooy [jpg]
2011 Meekers                                     2011 Muhanad Rasheed 
'Polly & Morph'                                     'Insomnia'Nederlandse Dansdagen 2012


Op 5, 6 en 7 oktober 2012 vond de 15e editie van festival Nederlandse Dansdagen plaats in Maastricht. Ook dit jaar werd het rijke aanbod van de Nederlandse dans getoond met onvergetelijke voorstellingen. Zowel bekende dansgezelschappen als nieuwe namen waren te zien. Met veel uitverkochte zalen en enthousiaste prijswinnaars was het een succesvolle editie.


Programma

Het programma van dit jaar werd wederom samengesteld door de vaste redactie van de Nederlandse Dansdagen. Klaas Backx, Bregje Maatman, Piet Menu, Julie Vegter, Jasper Weck en Peggy Olislaegers selecteerden bijzondere en uiteenlopende voorstellingen voor een breed publiek.

Het festival opende met de voorstelling ROCCO van International Choreographic Arts Center/ Emio Greco|PC waarna in Theater aan het Vrijthof Mono van Itamar Serussi, Exclamations van William Collins en Next 1 van LeineRoebana te zien waren. De programmaredactie signaleerde afgelopen seizoen opvallend veel goed werk van een nieuwe generatie makers. Naast het eerder genoemde Mono kregen ook Sweat baby Sweat van Jan Martens, Grind van Jefta van Dinther en Living Apart and Together van Alida Dors een plaats binnen het festivalprogramma.
Bijzonder dit jaar was dat er 3 grote dansgezelschappen te zien waren tijdens Het Feest van de Nederlandse Dans, zowel Het Nationale Ballet met Variations for two couples en Nederlands Dans Theater 2 met I new then als Bate van Introdans Ensemble voor de Jeugd schitterden op het podium van Theater aan het Vrijthof. Deze avond werd feestelijk afgesloten met de Afterparty.
Voor de aller kleinsten was op zondag de jeugddansvoorstelling Fly Away van MEEKERS te zien. Daarnaast waren ook Parkin’son van Giulio D’Anna, PIECE van Nicole Beutler en The Sweet Art of Bruising van Dance Works Rotterdam onderdeel van het festival. Het programma werd aangevuld met premières van de voorstelling Point Cloud van Joeri Dubbe en de documentaire Nanine Passion over Nanine Linning. Als festivalafsluiter werd het publiek getrakteerd op MonteverdISH en een preview van B’boying on Bach van ISH en VocaalLAB.

Gratis dans
Voorafgaand aan het festival vond Dans in de Bijenkorf plaats. In de etalage van de Bijenkorf was voor winkelend publiek en dansliefhebbers het poëtische duet Dansparels-1 van Danscollectief Project Sally te zien. Secrets Revealed, de open studio’s, waren tijdens het festival vrij toegankelijk. Mor Shani, DOX, Conny Janssen, Project Sally en Koen de Preter openden hun studiodeuren voor de geïnteresseerde toeschouwer waarmee ze een tipje van de sluier oplichtten van het repetitieproces van hun werk in wording. Het publiek kon op de laatste dag van het festival de NTR Podium live uitzending vanuit de Timmerfabriek in Maastricht bijwonen met reportages, interviews en live gedanste fragmenten uit voorstellingen die dit weekend te zien waren.

Programma extra
Naast de voorstellingen in de theaters waren er meetings, tentoonstellingen, workshops en masterclasses te bezoeken. Van 1 t/m 7 oktober streken vier choreografen voor het meerjarige project Act Your Age neer in de stad om onderzoek te doen naar (de kracht van) het oudere lichaam, workshops te volgen en voorstellingen te bezoeken. Dit jaar was er een compact ontmoetingsprogramma voor dansprofessionals, (inter)nationale programmeurs en dansmarketeers. Tijdens Dutch Dance Dialogues lag de nadruk op uitwisseling en debat. Studenten van de verschillende dansvakopleidingen en de vooropleidingen in Limburg werden uitgenodigd om deel te nemen aan masterclasses van Nanine Linning, Marco Gerris, Mor Shani, Danilo Colonna en Juanjo Arques. Theater aan het Vrijthof werd gebruikt als expositieruimte voor de video-installatie Galerie de la Reine van Jacqueline Machado de Souza en de spelinstalatie Dance Engine.

Tijdens en rondom het festival troffen dans en spel elkaar tijdens Dans op de Cruyff Courts in Maastricht. Onder leiding van choreograaf Erik Kaiel organiseerden de Nederlandse Dansdagen en voetbalvereniging MVV i.s.m. Kumulus en Kaleidscoop danslessen op basisscholen in de wijk. Aansluitend was Erik Kaiel met de kinderen, professionele dansers en voetballers van MVV een aantal woensdagmiddagen op de Cruyff Courts in Maastricht te vinden (om kinderen voor wie spel en dans geen vanzelfsprekendheid is te bereiken en te enthousiasmeren door samen te spelen en samen te dansen.) Op de Cruyff Courts konden kinderen naar de dansers kijken, maar ook zelf meedoen. Zo konden de kinderen kennis maken met sport en dans.


Dansprijzen

Ook dit jaar was het festival het platform voor de uitreiking van verschillende dansprijzen. Tijdens Het Feest van de Nederlandse Dans werd de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht, een prijs voor aanstormend choreografietalent, uitgereikt aan Alida Dors. Zij ontving de prijs uit handen van de wethouder Cultuur van de Gemeente Maastricht, Jacques Costongs. Onder de theatrale leiding van Club Guy & Roni werden deze avond ook de Zwanen, VSCD-dansprijzen, uitgereikt. De Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie ging naar Matthew Golding voor zijn rol in Short Time Together. International Choreographic Arts Center/Emio Greco|PC won de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie voor de voorstelling ROCCO. De Dioraphte Dansprijs, een prijs voor een dansvoorstelling met de meeste internationale potentie werd gewonnen door Giulio D’Anna voor de voorstelling Parkin’son.


Nederlandse Dansdagen gemist?
Heeft u de Nederlandse Dansdagen 2012 gemist? Geen nood! Mediapartner NTR bracht in de televisie-uitzending NTR Podium gedetailleerd verslag uit van de 15e editie van het festival. Wilt u de volledige uitzending bekijken? Klik dan hier.