Nederlands
/


  
 2006 Nanine Linning            2008 (W)EDGE
 'Cry Love'
  
2007 Leine en Roebana              2007 Anouk van Dijk
'Footnote'                                    'Situations'

   
 2007 Choreografen-              2008 Emio Greco PC                
 concours                                '[purgatorio] POPOPERA'        


2005 Introdans
'Sechs Tänze'

 
2009 Gotra Ballet                     2010 Het Nationale Ballet
'5mb'                                         'Vaslav Nijinsky'

2011 Keihard Kijken [jpg]  2011 Premiere Insomnia Muhanad Rasheed foto Antoinette Mooy [jpg]
2011 Meekers                                     2011 Muhanad Rasheed 
'Polly & Morph'                                     'Insomnia'Nederlandse Dansdagen 2005

De 8ste editie van het festival Nederlandse Dansdagen vond plaats op 7, 8 en 9 oktober 2005.

Programma

Voor dit festival koos een selectiecommissie bestaande uit Joy Arpots, Bruno Barat, Caroline Harder, Saskia Vroom en Paul Waarts zestien bijzondere en gedenkwaardige voorstellingen. Te zien waren o.a. Sechs Tänze van Jiří Kylián (Introdans Ensemble voor de Jeugd), Angel van Edouardo de Paiva Souza (Kleine Spui en Korzo producties), Cauda Pauvonis van Bruno Listopad (Korzo producties), Blue Dance van Ton Simons (Dance Works Rotterdam) en I'm Here van Conny Janssen

 

Dansprijzen

Ieder jaar wordt de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht uitgereikt. Met ingang van 2005 kreeg deze een nieuwe invulling en werd de prijs, bestaande uit een bedrag van € 12.000 dat beschikbaar is gesteld door de gemeente Maastricht, gekoppeld aan het creëren van nieuw werk door een kunstenaar, waarbij dans dient als inspiratiebron. In 2005 won fotografe Angèle Etoundi Essamba deze prijs.

 

Programma extra

Al een week voor het festival bracht de Nederlandse Dansdagen een nieuwe energie in de binnenstad van Maastricht. Op koopzondag 2 oktober kon men niet alleen winkelen in Maastricht maar ook genieten van dansvoorstellingen in etalages, acties, dansdemonstraties, workshops en een grote dansfinale.

Zoals elk jaar initieerde het festival een project waarbij professionals en amateurdansers samenwerken. Waar voorheen de uitwisseling plaats vond tussen professionele choreografen en amateurdansers lag in 2005 de nadruk op een ontmoeting tussen de professionele dansers en amateurdansers. In TIJ gingen o.a. buikdansers, streetdansers, flamencodansers en tapdansers in duet met dansers uit het professionele circuit onder leiding van Ronald Wintjens en Stefan Ernst. Dansstudenten kregen dit jaar de mogelijkheid om intensieve masterclasses bij Ed Wubbe, choreograaf en artistiek leider van Scapino Ballet Rotterdam, en Emio Greco en Pieter C. Scholten van Emio Greco I PC te volgen. In het Gesprek van de Dag werd op zaterdag- en zondagochtend in een talkshow van een uur met gasten over projecten in het festival en ontwikkelingen in de dans gesproken.