Nederlands
/


  
 2006 Nanine Linning            2008 (W)EDGE
 'Cry Love'
  
2007 Leine en Roebana              2007 Anouk van Dijk
'Footnote'                                    'Situations'

   
 2007 Choreografen-              2008 Emio Greco PC                
 concours                                '[purgatorio] POPOPERA'        


2005 Introdans
'Sechs Tänze'

 
2009 Gotra Ballet                     2010 Het Nationale Ballet
'5mb'                                         'Vaslav Nijinsky'

2011 Keihard Kijken [jpg]  2011 Premiere Insomnia Muhanad Rasheed foto Antoinette Mooy [jpg]
2011 Meekers                                     2011 Muhanad Rasheed 
'Polly & Morph'                                     'Insomnia'Nederlandse Dansdagen 2006

Op 6, 7 en 8 oktober 2006 vond de 9e editie van de Nederlandse Dansdagen plaats.

Programma
De selectiecommissie bestond uit vier festivaldirecteuren: Samuel Wuersten (Holland Dance Festival), Simon Dove (Springdance), Luuk van Eijk (Julidans) en Leontien Wiering (Nederlandse Dansdagen) en stond onder voorzitterschap van Paul Waarts (advocaat en ex-danser).

Bij de uiteindelijke programmakeuze speelde een aantal gezamenlijke observaties van de commissie een rol. Eén van deze observaties was het feit dat er in 2006 door opvallend veel Nederlandse gezelschappen werd geïnvesteerd in nieuwe namen: choreografen die hun sporen in de internationale context reeds hebben nagelaten of als onafhankelijke maker in het Nederlandse freelance circuit werkzaam zijn. Volgens de commissie gaf dit een nieuw elan aan de dans op de Nederlandse podia, wat de gelegenheid bood ook dit jaar een divers programma te presenteren. Te zien waren o.a. E2 7SD van choreografe Rafael Bonachela (Dance Works Rotterdam) Shaker Loops van Itzik Galili (Galili Dance), Wervel van Boukje Schweigman (hetveem producties), Der Rest ist Schweigen van Marco Goecke (Scapino Ballet Rotterdam), Cry Love van Nanine Lining, Were does the body end van Bruno Listopad (Het Nationale Ballet) en Hypertopia van André Gingras (Korzo Producties).

Dansprijzen

De Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie van het seizoen ging in 2006 naar Tadayoshi Kokeguchi voor zijn rol in Äffi van Scapino Ballet Rotterdam, een choreografie van Marco Goecke. Het choreografenduo Lightfoot León ontving voor Shoot the Moon, uitgevoerd door Nederlands Dans Theater I, de Zwaan voor de meest indrukwekkende productie/choreografie van het seizoen. Dit jaar werd voor het eerst ook de Jiří Kylián-ring uitgereikt. Aangezien het uitzonderlijke talent en de voortdurende gedrevenheid van Jiří Kylián een inspiratiebron is voor velen, werd er op deze avond een bijzondere ode gebracht aan de danskunstenaar. Hij ontving de door Hans Appenzeller ontworpen ring als een teken van bewondering, en werd verzocht deze in de toekomst door te geven aan een danskunstenaar in wie hij een vernieuwende choreograaf en inspirator herkent.

Programma extra

In een gloednieuw appartementencomplex realiseerde Club Guy & Roni in samenwerking met Peggy Olislaegers en 30 dansers de grootschalige locatievoorstelling Thuis. Het publiek werd uitgenodigd op 'visite' te komen en vele kleine voorstellingen te beleven in de diverse appartementen van Piazza Céramique, een complex dat door Vesteda hiervoor beschikbaar werd gesteld net voor de komst van de huurders. In de foyer van Theater aan het Vrijthof werd de fotografieserie Movement[s] van Jamain Brigitha gepresenteerd.
Voor het jaarlijks terugkerende CKV-project werden deze keer middelbare scholieren uitgenodigd om een televisie-item voor L1 Televisie te maken met als thema dans. De jongeren werden hierbij begeleid door een professionele redacteur van de Limburgse televisie, en de reportages werden uitgezonden in het programma Ratatoej. Naast deze activiteiten waren er wederom verscheidene debatten voor dansprofessionals, kon het publiek op het Vrijthof meedansen met speciaal voor het project Maastricht danst! ontwikkelde choreografieën en was een en ander ook weer te volgen op televisie via een live uitzending van NPS Televisie.