Nederlands
/


  
 2006 Nanine Linning            2008 (W)EDGE
 'Cry Love'
  
2007 Leine en Roebana              2007 Anouk van Dijk
'Footnote'                                    'Situations'

   
 2007 Choreografen-              2008 Emio Greco PC                
 concours                                '[purgatorio] POPOPERA'        


2005 Introdans
'Sechs Tänze'

 
2009 Gotra Ballet                     2010 Het Nationale Ballet
'5mb'                                         'Vaslav Nijinsky'

2011 Keihard Kijken [jpg]  2011 Premiere Insomnia Muhanad Rasheed foto Antoinette Mooy [jpg]
2011 Meekers                                     2011 Muhanad Rasheed 
'Polly & Morph'                                     'Insomnia'Nederlandse Dansdagen 2007

De 10e editie van de Nederlandse Dansdagen vond plaats op 5, 6 en 7 oktober in Maastricht, een lustrum deze keer!


Speciaal voor deze editie hebben Esther Noyons (grafisch ontwerp campagnebeeld) en Anneleen Louwes (fotografie campagnebeeld) 10-jarige dansertjes geportretteerd: zelfbewust, eigenwijs en volop in de groei. Precies zoals de Nederlandse Dansdagen zichzelf graag ziet. De poster van de tiende editie van de Nederlandse Dansdagen won de TheaterAfficheprijs08.

 


Programma
Het programma van het festival werd dit jaar samengesteld door een commissie van professionele dansers, te weten: Bonnie Doets, Ty Boomershine, Christle Tjon-a-Man, Nicolas Rapaic, Hester van Hasselt, Swantje Schäuble en Daniel Hayward. In hun drukke werkzaamheden als danser waarin een strak voorstellings- en repetitieschema soms weinig ruimte laat voor andere zaken, maakten zij dit jaar tijd vrij voor het bezoeken van vele dansvoorstellingen om een representatieve selectie te kunnen maken voor de Nederlandse Dansdagen. Te zien waren dit jaar o.a. All is Well van Club Guy & Roni, Pulse van Krisztina de ChâtelCouple Like van Keren Levi & Ugo Dehaes, Believe it or not van Arthur Rosenfeld (Meekers) en While we were holding it together van Ivana Müller (LISA).

In 2007 startte de Nederlandse Dansdagen met het meerjarige Cover-project. In dit project worden choreografen gevraagd zich te laten inspireren door hoogtepunten uit de Nederlandse dansgeschiedenis en een 'remake' te maken van een bestaand meesterwerk. Voor het festival leverde dit in 2007 vier bijzondere premières op: Emio Greco PC nam een choreografie van Rudi van Dantzig onder de loep, Anouk van Dijk werd geïnspireerd door Hans van Manen, Leine & Roebana namen Ton Lutgerink / Amy Gale als uitgangspunt en Marco Gerris maakte een nieuwe voorstelling met werk van Jiři Kylián als basis. Voor meer informatie over Cover, klik hier

 

   

Dansprijzen

De Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie van het seizoen ging in 2007 naar Michele Jimenez voor haar rol in Carmen van het Nationale Ballet. Voor de meest indrukwekkende productie/choreografie van het seizoen viel Hell van Emio Greco PC in de prijzen. Tot slot werd de Gouden Zwaan uitgereikt aan Caroline Harder voor haar bijzondere bijdrage aan de Nederlandse dans. Choreografe Monique Duurvoort ontving de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht voor de rol die zij inneemt bij het professionaliseren van de urban dans.

Programma extra

Componist en geluidsvirtuoos Harry de Wit ontving in 2006 de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht. Deze prijs, bestaande uit een door de gemeente Maastricht beschikbaar gesteld bedrag van €12.000,-, is bestemd voor de totstandkoming van een nieuw werk. De productie 'Mosa Trajectum' was hiervan het resultaat. In deze indringende locatievoorstelling, die in de oude ENCI cementfabriek aan de oever van de Maas plaatsvond, gingen geluid, dans, de industriële omgeving en het water een spannende confrontatie met elkaar aan.

Zoals elk jaar was er ook in 2007 aandacht voor de Limburgse dansers. Dit jaar werden ze uitgedaagd om hun eigen werk te presenteren tijdens een groot choreografie concours. Voorafgaand aan het festival vonden de voorrondes plaats en tijdens het festival waren de finalisten te zien in Theater aan het Vrijthof.

Naast deze extra's was er speciaal voor Nederlandse dansstudenten wederom een masterclass georganiseerd. Dit jaar werd de masterclass gegeven door choreograaf Georg Reischl (o.a. Scapino Ballet Rotterdam). Voor theaterprogrammeurs en marketing- en publiciteitsmedewerkers verzorgde Huis voor de Kunsten Limburg de intensieve cursus 'Zicht op dans'. Hierbij werd de cursist handvatten aangereikt om een voorstelling op waarde te schatten en in een context te plaatsen.