Nederlands
/


  
 2006 Nanine Linning            2008 (W)EDGE
 'Cry Love'
  
2007 Leine en Roebana              2007 Anouk van Dijk
'Footnote'                                    'Situations'

   
 2007 Choreografen-              2008 Emio Greco PC                
 concours                                '[purgatorio] POPOPERA'        


2005 Introdans
'Sechs Tänze'

 
2009 Gotra Ballet                     2010 Het Nationale Ballet
'5mb'                                         'Vaslav Nijinsky'

2011 Keihard Kijken [jpg]  2011 Premiere Insomnia Muhanad Rasheed foto Antoinette Mooy [jpg]
2011 Meekers                                     2011 Muhanad Rasheed 
'Polly & Morph'                                     'Insomnia'Nederlandse Dansdagen 2008
De 11e editie van de Nederlandse Dansdagen vond plaats op 3, 4 en 5 oktober in Maastricht.
 
2009_archief_2008.jpg [jpg]Programma
Het programma van het festival werd dit jaar samengesteld door een commissie van dansfotografen en -filmers, te weten Jellie Dekker, Antoinette Mooy, Joris Jan Bos, Henk van Dijk, Deen van Meer en Robert Benschop. Zoomen zij normaal met hun camera letterlijk in op het detail, nu waren zij gevraagd het Nederlandse danslandschap in beeld te brengen. Zij selecteerden als meest opvallende en belangwekkende dansvoorstellingen van het afgelopen seizoen o.a. Borrowed Landscapes van anoukvandijk dc, Theriak van Leine & Roebana, This van Dylan Newcomb, Nicolaïs Suite van Introdans (choreograaf Alwin Nicolaïs), Déjà Vu van Nederlands Dans Theater II (choreografie Hans van Manen)  en [purgatorio] POPOPERA van Emio GrecoPC. Het programma werd aangevuld met een première van de voorstelling (W)EDGE van choreografe Monique Duurvoort, winnares van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2007, Van Limburgse Bodem, waarin choreografieën te zien waren van vier Limburgse choreografen, en voorstellingen van de IT's choreography award winnaars van 2007 en 2008: Chris Leuenberg en Leena Keizer.

Dansprijzen
Ook dit jaar werden tijdens de Nederlandse Dansdagen een aantal felbegeerde dansprijzen uitgereikt. Zo ontving Michael Schumacher de Jiří Kylián-ring van meesterchoreograaf Jiří Kylián, en de Gouden Zwaan uit handen van de andere meester, Hans van Manen. Roger Van der Poel was de winnaar in de categorie 'meest indrukwekkende dansprestatie’ van afgelopen seizoen, en choreografe Ann Van den Broek ontving de Zwaan 'meest indrukwekkende dansproductie’ voor de voorstelling Co(te)lette. De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2008 ging naar aanstormend talent Joost Vrouenraets.

Programma extra
Naast de voorstellingen bracht de Nederlandse Dansdagen ook in 2008 nog veel meer extra's rondom dans. Zo werd dit jaar het Onze Lieve Vrouweplein op zaterdagmiddag omgetoverd tot danspodium, waar iedereen mee kon dansen met een choreografie van de bekende Nederlandse choreografe Conny Janssen in het Bal Populaire.
Daarnaast kon men deelnemen aan een debat over het dansvertoog, waarin o.a. aandacht was voor de kwaliteit van het discours in de dans en het vocabulaire dat er wordt gebruikt om dans in woorden te vatten.
Voor dansstudenten uit heel Nederland gaf Michael Schumacher een masterclass en voor middelbare scholieren was er rondom de voorstelling (W)EDGE een CKV-workshop georganiseerd. Ook werd het publiek in de foyer van Theater aan het Vrijthof getrakteerd op verschillende dansfilms die geselecteerd waren door Cinedans, het dansfilmfestival van Nederland.
Dit jaar deed NPS Televisie wederom uitgebreid verslag van de Nederlandse Dansdagen. Wilt u de volledige uitzending bekijken klik hier