Nederlands
/


  
 2006 Nanine Linning            2008 (W)EDGE
 'Cry Love'
  
2007 Leine en Roebana              2007 Anouk van Dijk
'Footnote'                                    'Situations'

   
 2007 Choreografen-              2008 Emio Greco PC                
 concours                                '[purgatorio] POPOPERA'        


2005 Introdans
'Sechs Tänze'

 
2009 Gotra Ballet                     2010 Het Nationale Ballet
'5mb'                                         'Vaslav Nijinsky'

2011 Keihard Kijken [jpg]  2011 Premiere Insomnia Muhanad Rasheed foto Antoinette Mooy [jpg]
2011 Meekers                                     2011 Muhanad Rasheed 
'Polly & Morph'                                     'Insomnia'Nederlandse Dansdagen 2009
Op 9, 10 en 11 oktober vond voor de 12e maal het festival de Nederlandse Dansdagen plaats in Maastricht. Ook deze editie liet met volle zalen en een enthousiast publiek opnieuw zien dat de Nederlandse dans springlevend is.
 
Programma 

Het programma van het festival werd dit jaar voor het eerst samengesteld door een vaste programmaredactie. Met vijftien verschillende choreografieën waarvan maar liefst drie premières bood deze editie een breed palet aan dans van eigen bodem. Het programma bestond niet langer louter uit een terugblik op afgelopen seizoen, maar toonde dus ook nieuwe voorstellingen of juist voorstelling van langer geleden. Van 9 t/m 11 oktober waren in Maastricht o.a. te zien: I SOLO MENT van Ann Van den Broek, Dolby van Nanine Linning, SUB van Dansgroep Amsterdam (choreografie Itzik Galili), Do you have a Cigarette? van Pere Faura, Les Sylphides van Nicole Beutler, Supernova van Scapino Ballet Rotterdam (choreografie Marco Goecke) en Thoughts unsaid, then forgotten van Bruno Listopad. Met Pinball and Grace van Club Guy & Roni had het festival een waardige afsluiter en kreeg het publiek een mooi voorproefje op het seizoen 2009/2010.


Dansprijzen
Op de eerste avond van het festival ontving Erik Kaiel de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2009 uit handen van de wethouder Cultuur van de Gemeente Maastricht, Jean Jacobs. De jury prees Kaiel om het dynamische karakter van zijn werk en de aantrekkingskracht die het heeft op het publiek dat vaak zelf een actieve rol krijgt. Tijdens het Gala van de Nederlandse Dans werden traditioneel de Zwanen uitgereikt. Shirley Esseboom ontving van de VSCD-jury de Gouden Zwaan. Cédric Ygnace won de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ voor zijn rol in De verloren zoon van Het Nationale Ballet, in choreografie van George Balanchine. De Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’ ging naar de voorstelling Gods and Dogs van Nederlands Dans Theater II en choreograaf Jirí Kylián.

Programma extra

Zoals ieder jaar werden ook in 2009 allerlei activiteiten naast de dansvoorstellingen georganiseerd. Dit jaar waren dans en film, dans en jongeren, dans en taal en dans en theater daarbij belangrijke thema’s. Naast het gebruikelijke filmprogramma van Cinedans was er dit jaar een selectie van de beste One Minute Dance Films te zien. Een project van de Nederlandse Dansdagen en Cinedans waarvoor het publiek vooraf was opgeroepen om filmpjes van 1 minuut met als thema dans in te sturen. Met de bijeenkomst 4x4 Danskritiek in Intervisie werd op zaterdagochtend het project afgerond waarin 4 dansrecensenten een aantal maal in gesprek gingen over de danskritiek. Eerder vonden gesprekken plaats , met vier choreografen en met 4 hoofdredacteuren van landelijke dagbladen. In deze laatste bijeenkomst gingen zij in gesprek met Mirjam van der Linden en Koen Kleijn.

Samen met Crosstown Limburg organiseerde de Dansdagen het project Now You May Dance waarmee Limburgse jongeren de kans kregen om onder leiding van choreograaf Jaakko Toivonen zes weken lang te werken aan een dansvoorstelling. Het resultaat waarin het plezier van dansen duidelijk naar voren kwam, was te zien in discotheek D’n Hiemel.

 

Mediapartner NPS bracht ook dit jaar een televisie-uitzending geheel gewijd aan de Nederlandse Dansdagen. In deze uitgebreide reportage over het festival is aandacht voor de voorstellingen van onder andere Ann Van den Broek en Nanine Linning. Ook het Gala van de Nederlandse Dans, met daarin de uitreiking van de Zwanen en de wereldpremière Limbo van het Nederlands Dans Theater, komt aan bod. Wilt u de volledige uitzending bekijken klik hier