Nederlands
/


  
 2006 Nanine Linning            2008 (W)EDGE
 'Cry Love'
  
2007 Leine en Roebana              2007 Anouk van Dijk
'Footnote'                                    'Situations'

   
 2007 Choreografen-              2008 Emio Greco PC                
 concours                                '[purgatorio] POPOPERA'        


2005 Introdans
'Sechs Tänze'

 
2009 Gotra Ballet                     2010 Het Nationale Ballet
'5mb'                                         'Vaslav Nijinsky'

2011 Keihard Kijken [jpg]  2011 Premiere Insomnia Muhanad Rasheed foto Antoinette Mooy [jpg]
2011 Meekers                                     2011 Muhanad Rasheed 
'Polly & Morph'                                     'Insomnia'Nederlandse Dansdagen 2010

Op 1, 2 en 3 oktober vonden voor de 13e keer de Nederlandse Dansdagen plaats in Maastricht. Ook dit jaar bood het festival een gevarieerd aanbod aan dansvoorstellingen, –installaties, workshops en expertmeetings.

 
Programma

Er werden vijftien verschillende voorstellingen geprogrammeerd met uiteenlopende thema’s en dansstijlen. Ten eerste werd er ingegaan op de diversiteit van urban dans met voorstellingen als Blade Runner van Erik Kaiel, TAG van Lloyd Marengo/ Don’t Hit Mama en Dissbalance van Solid Ground Movement.

Naast deze uitdagende en opwindende dansstijl werden contrasterend de voorstellingen Mourning van het Internationaal Danstheater, In Memoriam van Introdans, Waltz van Krisztina de Châtel en een fragment uit We Solo Men van Ann Van den Broek getoond. In deze voorstellingen waren zowel de troostende als de donkere kant van het ritueel te zien. 
Op het festival waren daarnaast de volgende voorstellingen te zien: Wowwowwonders in me van Anouk van Dijk, Endless Song of Silence van Nanine Linning, 2: dialogue with lucinda van Nicole Beutler en Male Version van Liat Waysbort. De voorstellingen An exclamation of surprise or incredulity en Cosas van de ITs Choreography Award winnaars van 2009 en 2010, William Collins en Alma Söderberg, maakten ook deel uit van de programmering.
 
Gedurende het Gala van de Nederlandse Dans vonden maar liefst vier premières plaats. Marco Goecke presenteerde een duet op de finale van Stravinsky’s De Vuurvogel. Deze werd begeleid door het Limburgs Symfonie Orkest. Speciaal voor dit orkest maakte Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL, een nieuwe compositie in drie korte delen. De Dansdagen nodigde Ted Brandsen (Het Nationale Ballet), Wies Bloemen (Danstheater AYA) en Club Guy & Roni uit om op deze muziek een choreografie te maken. Naast deze wereldpremières was ook het veelgeprezen Holland van Ed Wubbe te zien.
 
Tijdens de speciale gelegenheidsvoorstelling Vaslav Nijinsky brachten de Nederlandse Dansdagen literatuur en dans dichter tot elkaar. Choreograaf Krzysztof Pastor creëerde voor het Nationale Ballet een choreografie over deze legendarische danser en Arthur Japin voegde fragmenten uit zijn boek ‘Vaslav’, eveneens geïnspireerd op Nijinsky, toe. In een bijzonder intieme voorstelling, gepresenteerd in het vlakke vloer theater Derlon, wisselden de voordracht van Japin de dans van het Nationale Ballet af.
 
Programma extra
De Nederlandse Dansdagen bestaan natuurlijk niet alleen uit dansvoorstellingen. Onder de naam ROOT UP voor verdieping en BLOSSOM voor ontwikkeling werden er verschillende evenementen georganiseerd, waarin de dans vanuit een ander perspectief werd bekeken.
Zo droegen Pablo Cabenda, Alida Dors, Annette Embrechts, Nita Liem, John Olivieira en John Wooter tijdens de Expertmeeting Urban Dans columns voor, die de specifieke, snel ontwikkelende urban dans onder de loep namen.
Daarnaast was er de mogelijkheid een video-installatie van Le Grand Cru te bezoeken. In deze installatie vroegen Noortje Bijvoets en Feri de Geus meer dan vijftig choreografen, (amateur)dansers en danstoeschouwers naar hun mening over de verbondenheid tussen religie en dansbeleving.
Hoewel sommige bewegingen of beelden prachtig zijn, halen ze het niet tot in de uiteindelijke voorstelling. De Nederlandse Dansdagen introduceerde in dit kader de expositie Darlings, geïnspireerd op de veelgebruikte uitspraak bij elk maakproces ‘Kill your darlings’. Dit jaar toonde Darlings de geschrapte, fragiele, keramische kostuums van Sjoerd Vreugdenhil uit de voorstelling We should be dead.
Met vaste partner Cinedans nodigde de Nederlandse Dansdagen dansliefhebbers uit om een One Minute Dance Film te maken rond het brede thema dans. De vijftien beste One Minutes waren op 1, 2 en 3 oktober tijdens het festival te zien.
 
Dansprijzen
Op 2 oktober vond het Gala van de Nederlandse Dans plaats met de uitreiking van de Zwanen de VSCD-dansprijzen. De grote winnaar van het festival was de Irakees-Nederlandse choreograaf Muhanad Rasheed. Hij werd onderscheiden met zowel de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2010, als de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie’ voor Mourning. De Gouden Zwaan werd in ontvangst genomen door choreografe Krisztina de Châtel. De Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ ging naar danseres Heather Ware voor haar rol in 172 Suggesties aan een lichaam van LeineRoebana, in choreografie van Andrea Leine en Harijono Roebana.
Tot slot werd tijdens het festival de Jirí Kylián-ring door Michael Schumacher overgedragen aan lichtontwerper Ellen Knops en ontving choreografe Nita Liem uit handen van Krisztina de Châtel de Mirjam Bos Prijs.  
 
Nederlandse Dansdagen gemist?
Heeft u de Nederlandse Dansdagen 2010 gemist? Geen nood! Mediapartner NTR bracht in de televisie-uitzending NTR Podium gedetailleerd verslag uit van de Nederlandse Dansdagen 2010. Wilt u de volledige uitzending bekijken? Klik dan hier. Ook maakte NTR een extra uitzending geheel gewijd aan dansfilms, voor deze uitzending kunt u hier kijken.